Is je baby boos? Wil hij een ei bij zijn ontbijt, ziet hij een poes? Met babygebaren kan hij dat allemaal met je delen voordat hij kan praten. Ik schreef er een uitgebreid artikel over voor Ouders van Nu, waarin ouders hun ervaringen delen. Hier vind je de 5 meest gestelde vragen op een rijtje:

Waarom zou ik mijn baby gebarentaal leren?

Voordat je baby 1 jaar is ziet en snapt hij al heel veel. Hij begrijpt dat hij melk krijgt als hij een fles ziet en herkent een eendje in de vijver of een vliegtuig in de lucht. Dat zou hij graag met je delen, maar zijn fijne motoriek is nog niet zover ontwikkeld dat hij woorden kan vormen met zijn mond. Gebaren maken met zijn handen kan hij al een stuk eerder, want dat is grove motoriek. Zo kan je baby al heel vroeg met je delen dat hij moet plassen, een boek wil lezen, zin heeft in een eitje of een poes in de tuin ziet. Dat is niet alleen heel leuk, het voorkomt ook een hoop frustratie.

Leert mijn kind dan nog wel praten?

Ja zeker! Uit onderzoek blijkt zelfs dat het gebruik van gebarentaal de taal- en spraakontwikkeling juist stimuleert. Dat komt omdat je baby al heel vroeg actief met zijn woordenschat bezig is. Zie de gebaren als het eerste stadium van praten. Als zijn motorische ontwikkeling zover is, gaat je baby de woorden die hij geleerd heeft vanzelf uitspreken.

Wanneer kun je hiermee beginnen?

Vanaf zes maanden zal je baby de gebaren een beetje gaan begrijpen. Dan begint hij namelijk verbanden te leggen tusen woorden, voorwerpen en handelingen. Hij snapt dat hij een fles krijgt als hij die ziet, bijvoorbeeld. En dus ook dat hij gaat slapen als jij het gebaar voor slapen maakt. Een paar maanden later gaat hij de motorische vaardigheden ontwikkelen om zelf ook terug te gebaren.

Praat je kind al een beetje? Dan is het nog steeds zinvol om met gebaren te beginnen! Je kindje snapt jou dan sneller en zijn gebaren vormen voor jou een soort ondertiteling voor de woorden die hij nog niet goed kan uitspreken. Dat scheelt frustratie. En het is zo leuk! Kijk eens hoe leuk je kind het vindt om gebaren te maken bij een liedje of boekje. Hoe leuk is het dan als hij voor iedere activiteit een gebaar heeft?

Welke gebaren gebruik je daarvoor?

Meestal worden hier (in Nederland) de officiële gebaren uit de Nederlandse Gebarentaal voor gebruikt. Handig, want met die gebaren kun je dus ook communiceren met doven en slechthorenden in Nederland (andere talen hebben ook een andere gebarentaal). In het Kwebl Gabarenboek vind je meer dan 500 van die gebaren, heel handig uitgebeeld in korte video’s.

Moet ik daar een cursus voor volgen?

Kan wel, hoeft niet. Met apps, boeken, DVD’s en Youtube video’s kom je waarschijnlijk ook al een heel eind. Je baby gebaren leren is namelijk niet moeilijk, het vraagt wel wat geduld en doorzettingsvermogen. Het voordeel van een cursus is dan ook dat je volop vragen kunt stellen en ervaringen kunt uitwisselen. Bij Gebarenstem kost een oudercursus van drie bijeenkomsten 80 euro voor 2 volwassenen.

Meer weten? Lees hier het artikel dat ik in 2019 schreef voor Ouders van Nu